Satu Jaatinen: Suomesta EU:n Afrikka?

EU haluaa ensi viikon Parlamentin äänestyksessä antaa Suomen luonnon tuhoutua, jotta muu Eurooppa saa Suomen maaperän metallit ja mineraalit käyttöönsä. Suomen eduskunnan Suuri Valiokunta siunasi Komission asetusehdotuksen jo kesäkuussa.

EUn kriittisten materiaalien ja nollateknologioiden asetusehdotukset menevät äänestykseen EU Parlamentissa ensi viikolla. Niissä Suomi valjastettaisiin mineraalien tuottajaksi ja mm. akkutehtaiden sijoituspaikaksi, löysennetyllä ympäristönsuojelulla ja nopeutetulla luvituksella. Siinä ei ole mitään järkeä. Se menee kaikkea EUn etiikkaa ja puhetta kestävyydestä vastaan.

Kun EU ehdotuksessa sanoo, että luontodirektiivit tulevat toissijaiseksi yleiselle edulle, se sanoo, että Suomen luonto saa tuhoutua, kunhan metallit Suomen maaperästä saadaan kaiken Euroopan käyttöön. Lisäksi ehdotus sanoo, että ”edullisesti”.

Suomi kun on mm. Euroopan ainoa maa, jonka maaperässä on kaikkia akkumetalleja. Eduskunnan Suuri Valiokunta antoi komission esitykselle laeista siunauksensa kesäkuussa. Eduskunnan Suuri Valiokunta sanoi käytännössä: ”Tulkaa ja viekää metallimme ja mineraalimme. Meillehän jää 0,6% kaivosveroa. Olemme ok, että luontodirektiivejä löysennetään ja lapsillamme on tuhoutunut luonto, jotta muun EUn lapset saavat vaurautta ja tekniikkaa. Olemme ok, että kaivokset ja akkuteollisuus saavat nopeutetun lupakäsittelyn, niin että kaikki kaivokset ja akkutehtaat ovat sellaisia kuin Talvivaara”.

Meistä tulisi kuin Afrikka, joka oli pitkään siirtomaina

Ainoa ero on, että nykyään Afrikassa verotetaan mineraaleja ja metalleja kuin se olisi uutta öljyä. Koska se on. Esimerkiksi Ghana verottaa 5%, lähes kymmenkertaisen määrän kaivosveroa mineraalien ja metallien arvosta verrattuna Suomeen. Lisäksi kaivoksia verotetaan 10% enemmän kuin muita yrityksiä. Suomessa annetaan sähkövero anteeksi. Yhdysvallat on ehdottanut 8%n kaivosveroa mineraalien arvoon sen lisäksi että kaivokset maksavat 21% metallien arvosta nykyiselläänkin.

Jos verottaisimme kaivoksia kuten Yhdysvallat ehdottaa, meille tipahtaisi 700 miljoonaa euroa tuloja jo nykyisistä kaivoksista joka vuosi. Sillä saisi paikattua SOTEn budjettivajeen melkein kokonaan.
Norja verottaa öljyntuottajilta 78% tuotoista. Mutta vaikka veloittaisimme enemmän, kaivos ei ole kuten öljynporaus. Raha ei tuo metalleja takaisin eikä varsinkaan tuhoutunutta luontoa.

EU:n Kajak-tutkimus selvitti tänä vuonna, että Suomen kaikki vanhat kaivokset valuvat edelleen vaarallisia saasteita luontoon, vaikka valtio on laittanut niiden puhdistukseen paljon rahaa vuosikymmenien saatossa. Nykyajan kaivokset ovat paljon saastuttavampia ja isompia kuin vanhat kaivokset.

Suomen maaperä on mineraaliköyhää. Siksi vanhat kaivokset lopetettiin. Nyt joudutaan käyttämään valtavia määriä kemikaaleja, jotta mineraalit saadaan eroteltua kallioperästä. Murskauskoneet ovat valtavia kooltaan ja alueet isoja. Esimerkiksi suunnitellulle Hannukaisen kaivoksen kooksi on suunniteltu 30 km2, kun vanhanajan kaivos oli tyypillisesti pari hehtaaria, 0,02 km2. Ja silläkin koolla saatiin tapettua järviä, tuhottua kalakannat ja paljon muuta.

Nykyiset kaivokset vuotavat jo nyt.

Niiden tuki- ja suojarakenteilla ei ole edes samoja vaatimuksia kuin yhdyskuntajätteellä. Vaikka ne ovat käytännössä ongelmajätettä. Suomen jätteistä tulee 70% kaivoksista, ja yli 90% näistä on ongelmajätettä. Lisäksi kaivokset ja akkuteollisuus ovat Suomessa vesistöjen ääressä, ja jätevesi sekä kemikaalit puretaan vesistöihin. Kun esimerkiksi Yhdysvalloissa, kaivokset ovat suurimmaksi osaksi sellaisissa osavaltioissa kuin Nevada ja Arizona. Autiomaassa, kaukana vesistöistä. Suomen vesistöt ja meret ovat lisäksi erittäin matalia, hauraita ja verkostuneita. Talvivaaran saasteet leviävät pikkuhiljaa yhä etelämmäksi.

Koska metalleja on maaperässämme vähän ja tekniikat niiden erotteluun ovat kehittyneet vanhoista ajoista, kaivosten elinikä on Suomessa vain parikymmentä vuotta maksimissaan. Sinä aikana kaivos tyypillisesti työllistää 0-500 ihmistä ja toisen mokoman urakoitsijoita. Koko kaivosteollisuus nykyisellään työllistää 5.500 ihmistä. Kun Suomessa on 2,6 miljoonaa työllistä. Koko kaivosteollisuus nykyisellään tuottaa tuloja veroina alta 50 miljoonaa vuodessa. Kun Suomen verotulot ovat 87.000 miljoonaa vuodessa. Ja Suomen valtio maksaa sähköveron alennuksena jo Kittilän kultakaivokselle noin 30 miljoonaa vuodessa. Eli yli puolet kaikkien kaivosten tuloista.

Äly hoi.

Meidän tulee tehdä kaikkemme, että EU muuttaa asetusehdotuksia Suomen kaltaisia tuottajamaita tukevammaksi: Luontoa ja ympäristöä ei saa alistaa EUn ”yleiselle edulle”. Nopeutettu luvitus ei saa johtaa negatiivisiin ympäristövaikutuksiin eikä ihmisten ja muiden elinkeinojen oikeuksien tallaamiseen. Metalleja ja mineraaleja ei saa tuottaa halvalla, vaan sellaisella hinnalla, että tuotanto kunnioittaa ympäristöä, ihmisoikeuksia, kuten omistusoikeutta ja oikeutta terveelliseen ympäristöön ja paikallisia yhteisöjä, alkuperäisasukkaita, elinkeinoja ja näiden taloutta. Lähettäkää tämä MEPeillenne ja kansanedustajillenne.

Satu Jaatinen,
KTM, kunta- ja aluepoliitikko

Piditkö artikkelista?

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä (X)